Jaké jsou zdravotní benefity luštěnin?

Existuje celá řada různých druhů luštěnin. Často se omezujeme pouze na přípravu několika vybraných druhů. Fazole lima, černá fazole, fazole černé oko, navi, mungo, pinto, adzuky nebo fazole ledvina, červená, černá, žlutá, hnědá nebo zelená čočka.  

Zdroj bílkovin

Luštěniny obsahují aminokyseliny, které se podílejí na vytváření nových bílkovin v našem organismu. Protein je životně důležitá živina, která hraje klíčovou roli v mnoha metabolických dějích. 

Folát

Luštěniny obsahují několik důležitých živin. Velmi významnou živinou je tzv. folát. Sušené fazole obsahují téměř dvojnásobek folátu, než fazole uchovávané v konzervách. 

Nedostatek folátu může způsobit několik zdravotních obtíží:

  • slabost
  • únava
  • bušení srdce
  • ztráta chuti k jídlu
  • podrážděnost

Antioxidant

Luštěniny jsou bohaté na antioxidanty – polyfenoly. Antioxidanty bojují proti účinkům volných radikálů, které negativně ovlivňují celé spektrum procesů v našem těle. Od fyzického stárnutí přes rakovinu až po zánět.

Pozitivní vliv na srdce

Lidé, kteří pravidelně konzumují luštěniny, mohou mít menší sklony k úmrtí na srdeční infarkt, mrtvici, selhání nebo jiný kardiovaskulární zdravotní problém. Analýza z předchozích studií z roku 2013 shledala jasnou korelaci mezi konzumací bobů a sníženým rizikem koronárních onemocnění srdce. Další výzkum naznačuje, že fazole mohou snížit hladinu cholesterolu.

Ovládání chuti k jídlu

Vláknina z luštěnin může předcházet neukojitelnému hladu/chuti na něco sladkého. Lidé se po konzumaci fazolí mohou cítit spokojeně, bez potřeby něco dalšího konzumovat. Nezapomínejte na pravidelnou konzumaci luštěnin a obilovin. Jsou základem lidského zdraví a prevencí civilizačních onemocnění!