Je lepek opravdu škodlivý?
Odborníci se neshodnou v tom, zda je obecně lepek tak škodlivý nebo ne. Jisté je, že obsah lepku v současné stravě je mnohonásobně vyšší, než tomu bylo u našich předků. Současný lepek má také jinou podobu, než ji měl dříve. Za posledních sto let lepek změnil své vlastnosti s tím, jak se měnilo zemědělství a docházelo k hybridizaci obilovin.
Významnou roli hraje také změna technologie mletí obilovin, kdy se odstraňuje klíček a povrchové vrstvy zrna – právě ty výživově nejbohatší části. Bílá část zrna a tedy i bílá mouka pak obsahuje asi 70 % škrobu a 30 % bílkovin tvořených převážně lepkem. O takové mouce, která má díky chybějícímu klíčku mnohem vyšší trvanlivost, si naši předkové mohli nechat jen zdát. Naši předkové však také neznali nemoc zvanou celiakie, kdy lepek prokazatelně uvnitř organismu škodí.
Neexistují žádné důkazy, že by se na vzniku celiakie podílela nadměrná konzumace lepku. Přesto neustále roste počet lidí, kteří vyznávají bezlepkovou dietu bez toho, aby dietu měli podloženou zdravotní diagnózou celiakie nebo alergie na lepek. Patří k nim i slavné osobnosti jako je Lady Gaga, Miley Cyrus, Gwyneth Palthrow nebo Victoria Beckham.
Potraviny s přirozeným obsahem lepku
- pšeničná krupice a pšeničná mouka (také mouka grahamová, špaldová, kamutová, semolinová)
- ječná, žitná a ovesná mouka
- obilné vločky, otruby, müsli, kroupy
- pečivo, které není označeno jako bezlepkové
- těstoviny, které nejsou označeny jako bezlepkové
- některé druhy sušenek, crackerů a sladkostí
- některé náhražky masa (například robi, seitan)
- tradiční strouhanka aj.
Potraviny s přídavkem lepku
- uzeniny, párky a salámy
- instantní potraviny s obsahem mouky a škrobů
- dochucovadla (kečup, majonéza, sójová omáčka)
- mléčné výrobky zahuštěné škrobem
- cukrovinky a dezerty
- některé potravinové doplňky a léky
Všechny naše produkty jsou gluten free. to znamená, že jsou 100% bezlepkové. Mohou je tedy konzumovat bez obav jak lidé trpící celiakií, tak i ti, kteří této látce příliš neholdují.