Zdravé mlsání
Každý z nás někdy zažívá pocit, kdy ho přepadne mlsná. Co ale hodit do košíku a přitom nemít výčitky? Chcete udělat změnu a unavují vás výmluvy, proč nejíst zdravě, ale zároveň milujete sladkosti a neumíte jim říct ne? Jde mlsat i zdravě. Jenom je potřeba přemýšlet nad výběrem surovin a nad denní dobou, kdy budete mlsat. Na začátku je dobré ujasnit si, jestli přílišná touha po sladkostech není emocionálního původu. Když jsme ve stresu a máme špatnou náladu, hůře se odolává cukrovinkám. Připravili jsme si pro vás stručný výběr potravin, které vám pomohou s chutí na sladké.
1. STRiPS CHiPS
Křupavá pochoutka z luštěnin, s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Bez éček, konzervantů, glutamátů, barviv, dokonce bez alergenů. Přirozeně bezlepkové.
2. Hořká čokoláda
Nejlépe s velkým podílem kakaa (nad 50%). Na trhu jsou i čokolády vyrobené z nepražených kakaových bobů.
Obsahuje: antioxidanty, železo, hořčík, draslík, vitamín B.
3. Karob
Z lusků rohovníku obecného se rozemletím získává karob (svatojánský chléb). Oproti klasickému kakau se liší tím, že neobsahuje kofein a má méně tuku.
Obsahuje: vápník, železo, mangan, vitamíny A, B a D.
4. Ořechy
Pro zdraví prospěšnější jsou nepražené a nesolené. Přestože jsou velmi zdravé, obsahují velké množství "dobrého" tuku. Proto se snažte o jejich přiměřenou konzumaci.
Obsahují: omega-3 mastné kyseliny, hořčík, vitamín E, B.
5. Sušené ovoce
Vybírejte nesířené a bez přidaného cukru. Je to ideální rychlá svačinka, kterou můžete mít stále při ruce.
Obsahuje: vápník, železo, hořčík, vitamíny A, B.
6. Čerstvé ovoce
Zaměřte se zejména na sezónní ovoce, které dozrává přirozeným způsobem a není chemicky ošetřeno. V létě využijte nabídku místních trhů.
Obsahuje: celá řada vitamínů, antioxidantů, minerálů.
7. Ovesné vločky
Můžete si vybrat z široké škály druhů, od ovesných, špaldových, žitných, rýžových, … Pro bezlepkáře jsou výborné amarantové a jáhlové. Existují i speciální ovesné vločky, které jsou bezlepkové.
Obsahují: nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, vitamíny B, E.
Dávejte si pozor na přidaný cukr a další sladidla, které na nás číhají na každém rohu. Snažte se číst etikety potravin, ať nejste poté nemile překvapeni. Ne vše, co se tváří jako zdravé, skutečně zdravé je. Snažte se, co nejvíce péct doma. Bílou mouku nahraďte celozrnnou nebo špaldovou. Při slazení se vyhněte bílému cukru a přikloňte se k medu, nejrůznějším sirupům (např. javorovému) nebo stevii. Nepoužívejte ztužené tuky, zkuste je nahradit kvalitním máslem nebo rostlinými oleji (řepkový, olivový). Nebojte se poradit ve vaší prodejně se zdravou výživou. Když přeci jen podlehnete, netrestejte se. Raději si jídlo vychutnejte. Stravujte se tak, aby vás mlsná už neměla šanci dohonit.